Pelin ŞAHİN-Ülkemizin önde gelen özel güvenlik şirketlerinden Çelebioğlu Özel Güvenlik Şirketi Direktörü Mehmet Çelebioğlu, ülkemizde gerek spor müsabakalarında yaşanan olaylara gerekse kriminal olaylara dikkat çekti ve Özel Güvenlik Yasası’nın çıkmasının şart olduğunu vurguladı.

Çelebioğlu, dünya genelinde yapılan spor müsabakalarında sahalarda olaylar yaşanmadığını ancak ülkemizde son zamanlarda bu tür olayların artış gösterdiğinin altını çizdi.

Öte yandan kriminal olayların, yani hırsızlık, kasti hasar ve daha birçok olayın daha ülkemizde arttığını belirterek bunların önüne geçilmesi için KKTC’de ‘Özel Güvenlik Yasası’nın şart olduğunu belirtti.

MAÇLARDAKİ POLİS GÜCÜ YETERSİZ KALIYOR

Çelebioğlu, uzun yıllar özel görev ve komando birliklerinde görev yapmış emekli bir subay olarak artık KKTC sporcularının ve seyircilerinin güvenli bir şekilde spor müsabakalarında yer alması gerektiğini kaydetti.

Çelebioğlu, “Haftasonu yer alan müsabakaların sayısı göz önüne alındığında polis gücü sayısal olarak yetersiz kalmaktadır. Bu yüzden sahadaki mevcut polis gücü özel güvenlik görevlileri ile desteklenebilir. Böylelikle çıkması muhtemel olayların süratli bir şekilde bastırılması mümkün kılınır. Ayrıca müsabaka boyunca güvenlik kamera sistemleri ile kayıt yapılıp, sorun çıkaran şahıslar tespit edilebilir ve bir sonraki maçlara girişleri engellenir. Böylelikle sorun çıkaran taraftarlar teker teker seyircinin içerisinden ayıklanır ve diğer taraftarların huzurlu bir şekilde maç izlemesine olanak verilir” şeklinde konuştu.

ÖZEL GÜVENLİK YASASI ŞART

Çelebioğlu, “Özel Güvenlik Yasası’nın çıkması durumunda spor müsabakaları, toplantılar ve şenliklerde görev alacak özel güvenliklerle birlikte artık olaylar yaşanmayacaktır. Dünya artık bu yasa üzerinden hareket ediyor ancak KKTC’de bu yasa yok. Bu durum çok üzücüdür” dedi.

Özel güvenliğin kamera ile takip veya korumalar olmadığını söyleyen Çelebioğlu, “Şu anda dünyada özel şirketlerde kullanılan özel güvenlik elemanları başta elektronik dedektörler olmak üzere çeşitli elektronik cihazlarla bir kişi taranarak içeriye alınmaktadır. Bu ülkemizde de hem stadlarda hem de kamu ve özel şirketlerde de kullanabilir” dedi.

Özel Güvenlik Yasası ile özel hayata müdahale olacağı endişesinin olmaması gerektiğini de ifade eden Mehmet Çelebioğlu, insan hayatınta güvenliğin önemli bir konu olduğunun altını çizdi.

Söz konusu yasanın çıkması için yetkililerle görüştüklerini ve gerekli girişimlerde bulunduklarını kaydeden Çelebioğlu, henüz bir adım atılmadığını kaydetti. Özel Güvenlik Yasası’nın çıkmasıyla birlikte istihdam olanaklarının da artacağına vurgu yapan Çelebioğlu, “Yetkililer bir an önce yasa çalışmalarına başlamalıdır. Aksi takdirde bu tür olaylar giderek artış gösterecektir ve önüne geçilemeyecektir. Ülkemiz güvenlikte geç kaldı. Ne yazık ki bu tür manzaralara ülkemiz futbol camiası yabancı değildir. Yalnızca geçtiğimiz ayda 4 müsabakada ciddi darp olayları yaşanmıştır. Belli ki bu güne kadar verilen cezalar ve önlemler yetersiz kalmaktadır. Ülkemiz spor müsabakalarının eski günlerdeki huzuruna geri dönmesi için daha farklı çözümler üretmeye ihtiyacımız vardır” şeklinde konuştu.